小貓子減肥網
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

小猫子減肥網 瘦身是終生事業

首頁首頁  Latest imagesLatest images  搜尋搜尋  會員註冊會員註冊  登入  

girlitt 的keep fit日記~*

向下 
發表人內容
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

文章總數 : 17
年齡 : 37
注冊日期 : 2009-03-24

girlitt 的keep fit日記~* Empty
發表主題: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周二 3月 24, 2009 8:05 pm

好開心又返到黎小貓子呀 :
lol:

最早認識小貓子已經係4,5年前
佢陪伴左我好多個歲月
又一開始減...再到同男朋友分手...又再到第2次減肥成功...
到之後某一日個forum消失左
我非常之失落呢

雖然之後有係台灣fg的減肥網寫過日記
但始終比唔上local的語言親切啦

咁岩又search得返小貓子出黎!! 好野 !!
絕對相信我今次一定一定減肥成功架!!

---
開始日期: 3月24日
體重: 119.6 lbs
身高: 150 cm
目標: 95 lbs
sunny 減重方法: 飲食控制 + 中醫調理 + 運動
----

觀迎大家互相交流打氣!!

girlitt 在 周三 3月 25, 2009 4:45 pm 作了第 1 次修改
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周二 3月 24, 2009 8:39 pm

3月24日 *第1日*
體重: 119.6lbs ( - )

早: 熱蜜糖水 + 香蕉 + 苦茶
brunch@1100: 大快活早餐 炒旦+雞排 + 厚土司 + 熱咖啡 Mad
晚@1730: 青汁 + 1/2 譚仔米線(豆卜豆腐) + 苦茶

運動: 10分鐘呼拉圈
嗯嗯: 1

---
經過昨日節一節食後,胃口好似真係細左,今朝食brunch時都食唔晒一份餐
如果唔係R專登搵我食野,我都唔會出去食,去到又忍唔住揀飲coffee [要戒 >火<]

下午第一次去睇中醫
嗯 原本佢話我唔洗減肥啦 因為睇唔出我咁重同埋咁矮
其實昨日去左唐安琪 個sales都睇唔出我咁重啦 佢知道後仲係咁話我脂肪多成36%
[唉 我不嬲脂肪都偏高架 就算瘦個時都係]
之後再同佢講我月經不定 咁佢就話我係內分泌失調 呢個係愈來愈肥的原因 [我都深信]

佢話我氣虛 又燥 仲有比其他人易累 又發得多夢
[我其實唔覺自己易累啦 但我又真係要/會訓好多的人 通常都起碼8個鐘 ; 發夢多真係好真呀 我前排真係好辛苦]
佢話我壓力大 其實我有少少咁啦 平時唔覺 但發夢都成日反映
[唉 我真係一個好抑壓的人呀 ...]

之後醫師就同我針灸 佢幫我調經+減肥
第一次針 又唔痛bor 係對腳較冤 醫師話我血運行唔好 有紫色的血
俾左d藥我 4日後復

其實我覺得呀 ...
醫師都幾好 起碼會講下我知我咩事
但又有d怪 因為佢成日同熟客講野 佢的客都多女人為主咁 可能係女醫師啦
呢個價錢 我又要調經 又要減肥 佢仲有針灸 都差唔多啦
暫時都係未知成效 但我都好想搞好返個身體呀
因為咁先可以去真正健康keep fit Smile

---
肉同澱粉要分開呀!!!
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周三 3月 25, 2009 4:54 pm

25/3 *第2天
體重: 117.8lbs

早 0745: 香蕉 + 苦茶
午 1330: 飲茶 Evil or Very Mad
1630: 苦茶
晚 1900: 青汁
2000: shake
2315: 無咁苦的苦茶

---
今朝唔算好肚餓 但因為要飲藥 所以食左一條香蕉打底
lunch約左mentor食飯 1對1 唔食野都唔得 所以食左超多
仲食左好好好怕食的沙茶河粉
[因為上次去台灣 就係食左碗好溜的麻醬麵 之後就好頭痛]

今次食呢個河粉 食第2碗完全係覺得超溜 望住d粉直情想反胃 (而家諗起都係 Mad )
我慢慢不著痕跡咁整走d醬 ... 但都仲係頂唔住....
我覺得我唔可以再食呢d 麵架啦 否則下一次我真係嘔出黎

食完超飽 返屋企去左商場散步 望下新衫止渴 *好快我就著得落架啦*

苦茶... 真係好苦...
一諗起食完飯要飲咁苦的野...即刻無晒衝動食野.. pale

今日落雨 又食飽 又無動力去運動啦 ><

---
更新:
可能係因為全日飲好多水,所以都唔肚餓
又或者係針灸真係有用,或者d苦茶有用
或者係自己意志力勁呀!!!! 要加油!!!!

下一步 : 好做運動啦wor!!
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周四 3月 26, 2009 12:42 pm

26/3 *第3天*
體重: 118 lbs (+0.2)

早 1000: 旦糕一大片 + 輕怡咖啡 + 烚旦x 2 (少旦黃) + 蜜糖水
午 1200: 青汁+ 烏東x1 (湯底用日本豉油及shakeshake紫菜粉 Laughing ) + ---苦茶
1430: 譯仔豆卜米線 (2/3) + 凍0茶少甜
晚 2300: 苦茶

嗯嗯: 1

---
今朝起身好肚餓呀 就食左一大片旦糕先
忍唔住飲左杯咖啡 (我承認我有好大的咖啡癮 Rolling Eyes )
可能昨晚食得少 今日真係好肚餓

上晝睇左下d notes, 一陣就出去旺角行街街
要買好多野呀 *目標係slimming products*
夜晚要返學 返黎再打低買左d咩啦 Smile

---
更新:
出左旺角朋友問我食唔食野...我就...梗係又食啦..
結果又係食左米線..真係百食不厭架
堅持到肉到澱粉分開..yeah! 因為豆卜都係好好味

今日開始肚餓左bor 係唔係因為針灸effect過左?
不過都堅持到夜晚都無食...[行街的女人又洗咩食野架...]

結果買左...
一個消脂膏..+ bath products + 一個massage untencil
原本想買瘦身個d 褲個d...但原來mk好貴lor..
唉... 所以都係唔買住...
明天再格格價先...

---
小貓子好似比以前少左好多人喔... Sad
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周五 3月 27, 2009 8:56 pm

3月27日 *第4日*

體重 : 118.2 LBS (+2)

早 0830 : 檀島 炸菜通粉 1/2 + 炒旦 X 1 + 餐包 X 1 + 熱咖啡
午 1230: 1/4燒春雞 + 1小舊薯角 + 西湯 + 熱0水少甜 + 苦茶
晚 1920: 青汁 + 炒椰菜1.5碗 + 少少魚肉 + 苦茶   

嗯嗯:1 Neutral
運動:10分鐘呼拉圈
---

今日又係成日出去食
其實都有努力戎清D..所以早餐係澱粉質(通粉),午餐係肉類 (雞肉),晚餐係菜

唯一唔好就係味精多..同埋貴 Evil or Very Mad
仲有我又飲咖啡啦
餐餐食慢D少D就食唔晒...但食晒就肥死啦
為左瘦..係要忍下

呢幾日日頭都係好肚餓咁
但夜晚就唔餓 可能調節返以前的身體機能 正
〔話說GIRL最瘦個時得98LBS架JA Shocked

應該真係..
無食澱粉質個日係輕D
但係呢 就成日好想食野.. (因為好中意食飯架我)

明天又要去睇中醫啦
針灸 I M COMING@
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周六 3月 28, 2009 5:39 pm

3月28日 *第5日*

體重: 117.8 lbs (-0.4)
早: -
午 1100: 熱蜜糖水 + 生麵王 + 煎旦 x 1 + 零食 (( affraid 餅乾+薯片 affraid )) + 熱咖啡 + 青汁 + 苦茶
1730: 4tea spoon 麥皮 + 脫脂奶麥片一包+ 20粒提子
晚 1930: 幾片三文魚切身 + 幾細片?魚切身 + 納豆1杯 + 齋(好油!!) 一小啖 + 燻魚少 熱綠茶
2030: 柿一個

嗯嗯: 2 (夜晚開始肚咕咕 bounce )
運動: 呼拉圈10分鐘

---

今朝起身. 唔.開.心.
又係因為發夢啦. 我又發夢. 我估自己真係幾大壓力.
夢境係見到熟悉的人. 但次次唔開心的夢都係同d 明明係同自己關係唔大的人有關.
今次夢係...發生左好多野..都唔記得啦...之後我唔知點解係到指控xx,
但其他人又唔信我.. 我就覺得好大壓力係咁喊...
之後有人tum我..但到醒返件事都係未解決..

起身再見到咁既天氣真係令人好苦惱...
心情好差..
又想食野...結果係到食零食... 總之就係食...

下午去左睇中醫
覺得診所的system可以做好d.. at least可以mark低咩人幾時黎睇症嘛 Neutral
佢幫我針灸..今次主要係調經..
開始覺得唔知醫唔醫到減肥...雖然我非常明白減肥係無捷徑..

天氣好差呀.
完全望唔到對面海
好討厭呢個天氣.........
還返我個情朗天空俾我呀. Mad

----

結果夜晚媽咪買外賣返黎 又係食左好多野
唔緊要啦 星期六嘛
明天努力返就ok架啦 要加油!!!
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周一 3月 30, 2009 1:32 am

3月29日 *第6日*

體重: 117.2 lbs (-0.6)

早: -
午: 炒飯 + 冬陰公河粉 + 炸豆腐
...: 苦茶 + 柿 + 鳳凰卷 x 7 affraid + 肉乾 + 蝦片 + 1 啖coke light
晚: 食齋 (有一碗炒面)
: 幾條薯條 + 3 片 cookies

嗯嗯: 0
運動: 快步 35 分鐘 跑步 5 分鐘 行山機 10分鐘

---
今日完全係咁食...........係咁食.......
出親街食飯都好似痴左線咁..

原本唔想打食左d咩... 但又想面對現實
所以最終都係打返...
聽晚仲要又同朋友食日本自助餐 pale

唉....
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周二 3月 31, 2009 1:51 am

3月30日 *第7日*

體重:118.8lbs

早 + 午: 烚旦x2(旦白多)+ 輕怡咖啡 + 熱蜜糖水 + 豬肉乾 x1+ 餅 + 納豆 + 少少三文魚肉 + 幾舊韓國年糕 + 青汁 + 苦茶

晚: 日本自助餐  affraid

嗯嗯:2

---
真係食到呢...
明天上磅一定不可想像..不過都要上架啦
我要爭氣呀.. 一定要爭氣
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周二 3月 31, 2009 11:06 pm

3月31日 *第8日*

體重: 119.6 lbs

早: 綠豆糕 x 1.5 粒 + 青汁
午:炒麵 + 飯一小碗 + 齋薰魚 + 春卷 x 2 
晚:青汁 + 納豆 + 肉 x 2件 + 苦瓜炒旦 + 芥蘭 + 烚蝦 x 6-7隻

運動: 熱身5 min/跑步 10min/踏步機 20min

---
完全係一星期又反彈返去..
鬼叫自己呢幾日日日食大餐..

今日有乖乖去gym 再去左closer買修身衣
好甘呀
不過...應該有效的!!
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周四 4月 02, 2009 12:42 am

4月1日 *第9日*

體重 : -
早: 炒麵 + 凍豆漿1/2 + 炸量 + 苦茶
午: 魚 + 少飯 + 麵豉湯 + 小沙津 + coke light
晚: 鳳凰卷 x 5 + 柿 + 青汁 + 餅乾 + 麻婆豆腐 + 苦茶

---
今日穿左修身褲返學
勁緊... 上堂時有時頂到上心口..
係去toliet唔太方便 但so far都ok

夜晚返到屋企又貪吃... 成日食零食... 唉
不過 dinner 時有好消息 所以開心就唔記得想食野啦. albino
補習呀. 我要加油搵多d $$
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周五 4月 03, 2009 12:05 am

4月2日 *第10日*
體重:118.6lbs
早1100:鳳凰卷x5+咖啡
午1200: 自家麻婆豆腐飯 + 熱0水 + 苦茶
晚 1730: starbucks雞肉三文治 + 綠茶

嗯嗯:1

----
覺得今日肚好漲.........
今天係第3日著修身衣..今日著左一set
開始有d唔慣... 但慢慢又ok
著左d figure係好左好多... 要堅持呀
回頂端 向下
girlitt
4L碼肥美人
4L碼肥美人
girlitt

發表主題: 回復: girlitt 的keep fit日記~*   girlitt 的keep fit日記~* Empty周三 4月 08, 2009 10:13 pm

呢排減肥的意欲低左好多...
回頂端 向下

girlitt 的keep fit日記~*
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
小貓子減肥網 :: 網友日記-
前往: