小貓子減肥網
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

小猫子減肥網 瘦身是終生事業

首頁首頁  Latest imagesLatest images  搜尋搜尋  會員註冊會員註冊  登入  

防曬         

向下 
4 posters
發表人內容
sugar_tonton
L碼美人
L碼美人

文章總數 : 949
年齡 : 35
注冊日期 : 2008-10-16

防曬          Empty
發表主題: 防曬            防曬          Empty周二 4月 28, 2009 1:18 am

有兩個無聊既問題..

(1)假若我搽完spf20防曬再用spf6既foundation~
搽完後,噤個spf會係幾多?

(2)護膚品係咪簡冇spf好d?因為我想知係屋企/室內其實有需要用有spf既護膚品嗎?
回頂端 向下
perfectdark
L碼美人
L碼美人

文章總數 : 435
年齡 : 43
注冊日期 : 2008-11-09

發表主題: 回復: 防曬            防曬          Empty周二 4月 28, 2009 3:10 am

我可以解答到你問題2
如果你要全面保護,係室內都要用有SPF既潤膚露架,因為室內既燈光都一樣有紫外線,至於用幾多,我諗SPF15已經夠 Very Happy
回頂端 向下
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 防曬            防曬          Empty周二 4月 28, 2009 10:33 am

perfectdark 寫到:
我可以解答到你問題2
如果你要全面保護,係室內都要用有SPF既潤膚露架,因為室內既燈光都一樣有紫外線,至於用幾多,我諗SPF15已經夠 Very Happy

我都聽過話室內既燈都有紫外線需要用低度數
但其實spf係咪都係傷皮膚架呢?
回頂端 向下
chocolate
2L碼美人
2L碼美人

文章總數 : 291
年齡 : 42
注冊日期 : 2008-11-02

發表主題: 回復: 防曬            防曬          Empty周二 4月 28, 2009 1:25 pm

sugar_tonton 寫到:
有兩個無聊既問題..

(1)假若我搽完spf20防曬再用spf6既foundation~

(2)護膚品係咪簡冇spf好d?因為我想知係屋企/室內其實有需要用有spf既護膚品嗎?
回答(1) 都只係最多得SPF20
回答(2) 室內最好搽SPF15-25, 不過喺屋企當然唔需要搽LA!因為皮膚需要休息的了.
回頂端 向下
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 防曬            防曬          Empty周二 4月 28, 2009 6:41 pm

chocolate 寫到:
有兩個無聊既問題..

回答(2) 室內最好搽SPF15-25, 不過喺屋企當然唔需要搽LA!因為皮膚需要休息的了.

o......
有好多日霜都有spf
難道如果洗完面唔會出街既話就唔應該搽佢?
回頂端 向下
chocolate
2L碼美人
2L碼美人

文章總數 : 291
年齡 : 42
注冊日期 : 2008-11-02

發表主題: 回復: 防曬            防曬          Empty周二 4月 28, 2009 7:13 pm

chocolate 寫到:
有兩個無聊既問題..

o......
有好多日霜都有spf
難道如果洗完面唔會出街既話就唔應該搽佢?
我自己就會避免用d有spf的日霜 Smile
回頂端 向下
waka
終極肥美人
終極肥美人

文章總數 : 4
年齡 : 36
注冊日期 : 2009-05-17

發表主題: 回復: 防曬            防曬          Empty周日 五月 17, 2009 9:05 pm

搽完spf 20 再搽spf 6. 都係只會得spf 20 的protection.

只不過搽多層spf6, 可以保護得好少少.因為變左你ge防曬厚左. 覆蓋得好d.
因為好多防曬都係粉末, thats why用防曬之前要搖均先.
回頂端 向下

防曬         
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
小貓子減肥網 :: 打扮區-
前往: