小貓子減肥網
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

小猫子減肥網 瘦身是終生事業

首頁首頁  Latest imagesLatest images  搜尋搜尋  會員註冊會員註冊  登入  

牛奶足膜水楊酸近上限無警告

向下 
+2
米米子
院長
6 posters
發表人內容
院長
中碼美人
中碼美人
院長

文章總數 : 1654
年齡 : 51
注冊日期 : 2008-10-31

牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty
發表主題: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周三 8月 26, 2009 2:21 pm

(明報)2009年8月26日 星期三 05:05

【明報專訊】近月推出市面的脫腳皮牛奶足膜,其實並非為雙腳做牛奶浴達至白滑,而是透過多種果酸和水楊酸,以酸性及酵素等物質滲入皮膚造成化學脫皮效果,本報檢測其中一款暢銷足膜,發現水楊酸含量接近內地規管安全上限,卻無按本港海關要求標示「或會引致皮膚炎、孕婦避免長期使用」等安全警告。

消費者委員會近日亦接獲一宗市民投訴,指使用足膜後,脫皮效果未如理想,卻未能獲產品聲稱的退款保證。

近期一雙雙藝人「甩皮腳」在報紙雜誌大賣廣告,他們推銷的「牛乳の足膜」(Milky Foot),產品成分列明含牛奶醱酵萃取物、乙醇、丙二醇、乳酸、甘醇酸、淨化竹醋、柑橘酸、檸檬酸納和水楊酸等,但無註明含量。

化學作用脫皮 發炎懷孕避用

本報委託香港標準及檢定中心化驗有關產品,發現水楊酸含量高達1.9%(19,000ppm),接近內地《化妝品衛生規範》允許上限的2%(見另稿),而本港海關亦是根據此《規範》標準執法。

海關早在03年已要求美容產品,若水楊酸含量達0.5%,便要列出「使用含水楊酸產品或會引起皮膚炎」、「避免長期使用於大部分身體或發炎、損傷之皮膚上」、「懷孕期間避免長期使用」等安全警告。

消委會亦沿用此準則檢視化妝品的水楊酸安全含量。海關發言人補充說,有關化妝品標籤上亦「必須在注意事項標印『含水楊酸』」。

代理:產品符歐盟要求

然而,「牛乳の足膜」的包裝盒並無上述警告,只提示「如曾有皮膚敏感或受灰甲、傷口等問題影響,使用前應先諮詢醫生;產品含有『酸性成分』,若有皮膚敏感問題人士,建議經由醫學專業人士建議才使用;若肌膚出現敏感、痕癢、紅腫等情况應即停用」。

「牛乳の足膜」香港代理商「寶寧健」執行總裁單寶齡強調,產品的水楊酸含量無超出內地和歐盟的規管要求,絕對安全,產品亦列明注意事項。她補充,若消費者患病或是孕婦,也應「問過醫生才用」。

濃度太高損健康 太低影響效果

來自台灣的產品研發者王金源坦言,不建議糖尿病人使用,因為產品原理是利用酵素、多種果酸及水楊酸,滲入死皮厚皮,使之自然脫落,達至新皮長出後的幼嫩效果。由於水楊酸屬脂溶性,易滲透皮膚,濃度太強可能對身體不好,故他們嚴謹規定不得超過2%的安全標準,但亦不能太低,否則影響脫皮效果。

足膜未列出海關要求的安全警告,能否出售?海關發言人說,正就安全警告內容諮詢有關部門的專業意見,未置可否。消委會則促請生產商列明相關安全警告。

皮膚科專科醫生史泰祖提醒市民,腳的厚皮位置分佈不均,市民一次過用同一濃度的果酸、水楊酸脫腳皮,或令皮膚較薄的位置過敏,若經常使用,雙腳時常受外物刺激脫皮,更可能令皮膚敏感發炎。
明報記者
回頂端 向下
米米子
L碼美人
L碼美人
米米子

文章總數 : 323
年齡 : 34
注冊日期 : 2008-10-16

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周三 8月 26, 2009 6:54 pm

呢個超多人買黎用的說.....

不過我末用過~
回頂端 向下
薰妹.
L碼美人
L碼美人
薰妹.

文章總數 : 986
年齡 : 33
注冊日期 : 2008-10-17

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周四 8月 27, 2009 12:12 am

我本來都想買ga,
但係我見佢唔係平-0-..同埋又唔見得真係好好好有用@@
回頂端 向下
mandy
3L碼肥美人
3L碼肥美人
mandy

文章總數 : 109
年齡 : 114
注冊日期 : 2008-11-06

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周六 8月 29, 2009 5:41 pm

我屋企人用過........

完全冇用囉 ,
回頂端 向下
薰妹.
L碼美人
L碼美人
薰妹.

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周六 8月 29, 2009 9:09 pm

mandy 寫到:

完全冇用囉 ,

WAA!! 好彩我冇買-.-....
但係我見佢地雜誌報紙個D賣得好行!! Twisted Evil
回頂端 向下
mandy
3L碼肥美人
3L碼肥美人
mandy

文章總數 : 109
年齡 : 114
注冊日期 : 2008-11-06

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周一 8月 31, 2009 12:58 am

薰妹. 寫到:
mandy 寫到:

完全冇用囉 ,

但係我見佢地雜誌報紙個D賣得好行!! Twisted Evil

當初就見賣得好行先買黎試下 ...
因為信佢得 , 所以冇影相 , 亦冇得咩退款..

等完又等.
仍然無結果 ..好似甩少少皮都無 - -

唔知其他朋友仔有冇用過而係work呢 ?
回頂端 向下
薰妹.
L碼美人
L碼美人
薰妹.

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周一 8月 31, 2009 1:05 am

mandy 寫到:
薰妹. 寫到:
mandy 寫到:

完全冇用囉 ,

當初就見賣得好行先買黎試下 ...
因為信佢得 , 所以冇影相 , 亦冇得咩退款..

等完又等.
仍然無結果 ..好似甩少少皮都無 - -

唔知其他朋友仔有冇用過而係work呢 ?

雜誌效應<< Wink

我見呀柴九個d都有效,都心有郁過想買泥用,
但百幾蚊.,..我覺得真係唔貴左d.. Rolling Eyes

唔係呀?!
甩少少皮都冇?

但係雜誌我見佢成塊甩ga woo-.-
回頂端 向下
rainy
3L碼肥美人
3L碼肥美人

文章總數 : 186
年齡 : 41
注冊日期 : 2009-07-17

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周一 9月 07, 2009 2:20 am

識人用首星期成日甩,之後唔知點
又識人話有friend 不斷甩,non-stop!!之後又唔知點

好似講左好廢,不過睇落真係因人面異.....
回頂端 向下
薰妹.
L碼美人
L碼美人
薰妹.

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周二 9月 08, 2009 7:01 pm

rainy 寫到:
識人用首星期成日甩,之後唔知點
又識人話有friend 不斷甩,non-stop!!之後又唔知點

好似講左好廢,不過睇落真係因人面異.....

嘩...咁真係買唔落-0- Rolling Eyes
回頂端 向下
sugar_tonton
L碼美人
L碼美人
sugar_tonton

文章總數 : 949
年齡 : 35
注冊日期 : 2008-10-16

發表主題: 回復: 牛奶足膜水楊酸近上限無警告   牛奶足膜水楊酸近上限無警告 Empty周日 9月 20, 2009 1:08 am

越出越多都想買尼試...但最終都冇~~~ bounce
回頂端 向下

牛奶足膜水楊酸近上限無警告
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
小貓子減肥網 :: 打扮區-
前往: