小貓子減肥網
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

小猫子減肥網 瘦身是終生事業

首頁首頁  Latest imagesLatest images  搜尋搜尋  會員註冊會員註冊  登入  

唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)

向下 
前往頁面 : 1, 2  下一步
發表人內容
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

文章總數 : 444
年齡 : 40
注冊日期 : 2009-09-10

唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty
發表主題: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周四 9月 10, 2009 11:59 am

今天是四葉妹第一天來這個網, 希望藉此能夠記低每天吃下東西!

給自己一個警剔, 不要過份地進食, 又或是大吃大喝 pig

四葉妹的確有減肥的需要, 很多褲子, 很多衫都不合身了! affraid

所以今日起, 真真正正努力減肥!

減肥終旨:吃得健康, 少食多餐

現時體重:140磅/ 身高:165cm

短期目標:130磅

終極目標:110磅 (希望明年的今天能夠達標 flower )

四葉妹 在 周四 10月 01, 2009 10:36 am 作了第 1 次修改
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周四 9月 10, 2009 12:01 pm

10-9-09 (三)

早餐:香蕉一隻, 方包一片

家務15分鐘

午餐:2個細芝士蛋包 Evil or Very Mad , 低糖豆漿250ml

tea:豆腐花一碗

晚餐:飯半碗, 豆角半碗, 魚肉丸2粒 Very Happy

家務15分鐘

今天忍唔住叫老公買左杯少甜珍珠奶茶給我...失守!
我的為食性格真的控制不到! 都不知是否飲了凍飲而肚子痛...my god!
真的要戒掉喝凍飲的習慣, 每次喝凍的都痛.... Crying or Very sad
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周五 9月 11, 2009 5:12 pm

早餐:小餐包一個, 1/3碗沙爹牛肉麵, 1/2份奄列, 一杯奶茶少甜

午餐:2片白方包, 少許牛油, 一片低脂芝士, 維他0茶250ml

tea:香蕉一隻

晚餐:白飯半碗, 梅菜肉餅2湯匙, 煲湯的青木瓜5舊, 魚2啖

終於可以一整天不吃零食了! 要我一下子戒掉有點難度, 哈哈!Razz
放慢吃東西的速度, 每餐只食7成, 那就可以減少進餐的份量了!
多喝水能夠促進新陳代謝, 要暖水唷!!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周六 9月 12, 2009 10:17 am

早餐:白方包2片, 低脂芝士1片, 香蕉一隻

tea:鈣思寶一包

午餐:三文魚頭湯一碗, 三文魚3片, 壽司8件, 綠茶2杯

晚餐:白飯半碗, 芥蘭1碗, 豉油雞(去皮)2件, 湯2碗

很開心今天下午吃了壽司! 吃飽後行了2個多小時, 有助消化當中的卡路里!

早餐適量, 午餐吃飽, 晚餐減半---->就是我的減肥策略了!

每晚洗澡對著全身鏡, 明顯地, 手臂, 肚肚, 大腿都是重災區... affraid

加油!!加油!!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周日 9月 13, 2009 3:47 pm

早餐:牛奶包1個, 鈣思寶1包

午餐:公仔麵1個, 腸仔一條, 火腿半片, 丸3粒, 粟米&紫菜少許 Evil or Very Mad

晚餐:白飯少半碗, 青瓜半碗, 豆腐炒粒粒(叉燒, 腸仔, 粟米)半碗, 湯一碗

今天的lunch相當之高卡! Twisted Evil 又忍不住了!!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周一 9月 14, 2009 12:12 pm

早餐:麥皮1杯, 檸檬夾心餅2塊

午餐:梳打餅6塊, 鈣思寶1包

晚餐:紅米飯半碗, 菜心1碗, 蒸魚半條, 炆栗子5粒, 冬菇2隻

今早飲了2大杯水, 去了便便2次! 感覺良好!排毒!

今日吃了包薯片和3粒朱古力 tongue

減肥時候吃零食, 真的.... Evil or Very Mad , 何時先能戒掉呢?
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周三 9月 16, 2009 12:35 pm

早餐:2片白方包, 1片芝士

午餐:白汁蛋包1個, 檸檬茶1包

晚餐:白飯半碗, 西蘭花1碗, 雞肉去皮3件, 豬腳2件

零食:朱古力豆6粒
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周三 9月 16, 2009 12:40 pm

早餐:白方包2片, 低脂芝士1片

午餐:(自己煮) 米粉 (約飯碗2碗), 冬菇3隻, 排骨2件, 迷利豬肉丸6粒

晚餐:/

今天的lunch十分之豐富, yummy!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周五 9月 18, 2009 10:33 am

早餐:提子麥包1個

午餐:叉燒4塊, 米粉1碗

tea:香蕉1隻, 饅頭1個

晚:白飯半碗, 莧菜半碗, 魚少少, 雞中翼1隻

昨天看到一則文章, 裡頭說麵包舖的麵包並不健康, 慘了..我十分愛吃包, 怎辦呢? pale
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周五 9月 18, 2009 10:40 am

早餐:提子麥包1個

tea:香蕉1隻

午餐:香蕉1隻, magic cone雪糕

晚餐:白飯少半碗, 3粒八爪魚丸, 西芹少少, 魚柳少少

今天千萬不要貪吃!

受不了自己的31腰圍, 大腿也很粗呢! 手臂更是重災區!

很想回復數年前的105磅, 以前可以減到的, 現在也一樣可以, 只欠缺一顆衝勁及恆心!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周日 9月 20, 2009 9:17 am

早餐:合桃提子麵包1個, 鈣思寶1包

午餐:(飲茶) 叉燒包半個, 糯米卷1件, 叉燒腸半條, 煎薄餅2件, xo炒蘿白糕4粒, 油菜2棵, 鳳爪1隻, 煎墨魚餅半件

晚餐:白飯少半碗, 青紅蘿白湯2碗, 紅蘿白2舊, 青蘿白1舊, 西芹少少, 豬腳1件, 牛腩3舊, 牛肚2舊

吃了很多... pig
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周一 9月 21, 2009 11:35 am

早餐:2塊檸檬夾心餅

午餐:朱古力荳奶半杯, 雲吞3粒, 生菜少少, 粗麵1碗 (調味:一匙蠔油, 醋, 辣油)

晚餐:白飯少半碗, 燒肉3舊, 紹菜半碗

9:00pm:甜筒1支, 薯片1堆 Evil or Very Mad

口說減肥, 但心裡硬是忍不住吃零食...到底是不是正在減肥唷!? Mad
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周一 9月 21, 2009 11:42 am

早餐:白粥半碗, 香蕉1隻

tea:香蕉1隻

午餐:提子麥包1個, 钙思寶1包, 烚蛋1隻

晚餐:白飯少半碗, 豆角1碗, 蒸魚半條

不要過份進食! 不要過份地吃零食!

每晚睡前做一些sit up, 提腿吧! 勿懶惰!

堅持下去...
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周二 9月 22, 2009 9:15 am

早餐:1個公仔麵 (少少味精), 紫菜&粟米少少, 迷利丸丸4粒

午餐:煙肉蛋包1個

tea:提子包半個, 菊花茶1杯

晚餐:白飯少半碗, 生菜1碗, 魚肉少少, 咖喱肉丸2粒, 豆卜1粒

減慢吃東西的速度, 的而且確吃得少都覺得飽!

這個方法很好!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周四 9月 24, 2009 12:19 pm

早餐:炸菜肉絲餡餅1個

tea:香蕉1隻, 檸檬夾心餅2塊

午餐:牛肉餡餅1個, 黑朱古力奶375ml

晚:白飯半碗, 菜心+芥蘭1碗, 魚肉少少, 雞肉1舊
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周四 9月 24, 2009 12:22 pm

早餐:芝士火腿包1個, 鈣思寶1包

午餐:黑椒煙肉碎包1個, lemon tea250ml

tea:蜜糖星星1/3碗

晚餐:白飯少半碗, 魚肉半碗份量, 苦瓜1碗

希望吃少些肉類, 腸胃會好一點! 消化也好一點!

今早忙完家務, 出了一身汗, 很舒服! Very Happy
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周五 9月 25, 2009 12:33 pm

早餐:燕麥方脆半碗, 鈣思寶1包

午餐:白飯1大碗, 叉燒6塊

TEA:原味乳酪1杯, 蜜糖星星半杯

晚餐:白飯少半碗, 芥蘭1碗, 魚少少, 豬手1舊

原來很想吃辛辣麵, 結果打消了念頭!!good!!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周六 9月 26, 2009 9:04 am

早餐:燕麥方脆半碗, 鈣思寶1包

午餐:辛辣麵1個(少味精), 腸仔1條
tea:八爪魚丸3粒, 1/4隻糯米雞(齋糯米飯), 珍珠奶茶300ml Evil or Very Mad

晚餐:白飯少少半碗, 西蘭花半碗, 魚多多, 珍珠蠔5粒

吃少了肉類, 感覺好像瘦了丁點, 只是丁點而已

太早吃午餐...結果下午茶出事了!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周四 10月 01, 2009 10:45 am

今日係10月1日, 喺呢1日開始, 真真正正要減肥!

之前寫低既飲食日記, 日日似暴食多過減肥!

黎緊都係堅持少肉, 多菜, 多鈣, 多纖維, 一定要健康咁減!!

宜家仍然係滿身是肉...還撞正今日月事到..個人腫到... affraid

12月時, 希望可以完成我既短期目標, 由140磅減到去130磅
加油!! 冇野係唔得!! 努力對抗為食心魔!!! Twisted Evil
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周五 10月 02, 2009 9:48 am

1-10-09

早餐:燕麥方脆1碗, 鈣思寶1包

午餐:/

tea:tea buffet

晚餐:/
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周六 10月 03, 2009 9:26 am

2-10-09

早餐:燕麥方脆1碗, 鈣思寶1包

午餐:自家炒米2碗(粟米, 腸)

晚餐:打邊爐(6成飽)

control到食量!!減肥意志返黎喇! cheers
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周六 10月 03, 2009 9:30 am

3-10-09

早餐:2片糙米芝士包, 鈣思寶1包

午餐:1碗雲吞米 (雲吞3粒, 菜心2棵)

晚餐:白飯1/4碗, 生菜1碗, 雞肉1舊, 響螺湯2碗(走渣)

其他:薄荷糖(suger free) 2粒

中秋節快樂! 今晚做節要忍口!
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周日 10月 04, 2009 9:25 am

4-10-09

早餐:2片芝士包, 1包鈣思寶

午餐:1碗沙爹牛肉通, 1份火腿奄列, 1個小餐包, 1杯熱奶茶(少甜)

晚餐:白飯少半碗, 娃娃菜半碗, 兩舊芋頭, 4件豉油雞 (去皮), 少少魚

其他:萬樂珠2粒

生果:蕉1隻

yeah! 今個中秋冇暴食之餘仲連1啖既月餅都冇食過!

明天磅重...唔知幾多磅呢? Rolling Eyes

上個月140磅 Evil or Very Mad
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周一 10月 05, 2009 9:49 am

5-10-09

早餐:2片白麵包, 1片低脂芝士, 鈣思寶1包

午餐:1杯蜜糖星星, 香蕉1隻

tea:檸檬茶250ml, 腸1條

晚餐:白飯少半碗, 1碗西蘭花, 少少魚, 湯1碗

今朝訓醒去完toilet就上磅----------------> 132lbs
足足比起之前開始減肥時輕左8磅

好驚喜呀!!繼續keep住少食肉!! cheers

希望今個月可以減到5-10磅! 好想衝破130呢個關口! Twisted Evil

牙肉損左...好痛!! Sad
回頂端 向下
四葉妹
L碼美人
L碼美人
四葉妹

發表主題: 回復: 唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)   唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!) Empty周二 10月 06, 2009 12:07 pm

6-10-09

早餐:烚蛋1隻, 梳打餅3塊

午餐:白汁碎蛋腸仔包1個, 檸檬茶250ml

tea:鮮奶撻1個 Evil or Very Mad , 蜜糖星星1杯

晚餐:白飯少半碗, 西芹1碗, 魚半條

哎吔, 2日冇便便喇! 唔鐘意飲水都要飲多d!!排毒!!排毒!!

下個星期一會唔會衝破130lbs呢?呢個星期努力!!

為左11月出席生日party, 一定要瘦!!唔係點見得人呀!! Razz
回頂端 向下

唔淮一日到黑食食食飲食日誌 (堅持!)
回頂端 
1頁(共2頁)前往頁面 : 1, 2  下一步

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
小貓子減肥網 :: 網友日記-
前往: