小貓子減肥網
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

小猫子減肥網 瘦身是終生事業

首頁首頁  Latest imagesLatest images  搜尋搜尋  會員註冊會員註冊  登入  

銀公主 -- 新任務正式開始!!

向下 
2 posters
前往頁面 : 1, 2, 3 ... 15 ... 30  下一步
發表人內容
銀公主
L碼美人
L碼美人

文章總數 : 742
年齡 : 43
注冊日期 : 2008-12-06

銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty
發表主題: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 11:36 am

由10歲開始, 我便跟"肥"字扯上關係; 減肥, 在我的人生中已經佔據了十數載, 雖曾試過成功, 但最後還是失敗.記得2004還是05年的時候, 曾經在"小貓子減肥網" 寫我的減肥日誌, 真的能夠成功減去磅數, 可惜後來因為出國留學, 再加上感情問題, 令我的體重急劇上升, 最終又變回一個肥妹.

去年留學回來, 體重暴升了2x磅, 我被我的好友之男友, 在msn中叫我"死肥婆 Evil or Very Mad", 令我憤怒不已. 媽媽知道這件事後很傷心, 因為她沒想過自己的女兒會被人形容為"死肥婆 Evil or Very Mad", 為了鼓勵我, 媽媽陪我做運動, 令我的起心肝減肥. 結果花了2個多月, 成功減去17磅左右. (當然這個數字還跟我的目標距離甚遠啦). 不過, 後來又因工作原故, 在一年半後的今天, 反彈回原本體重.

不知是否已經對"肥"這事件接受了, 每次減肥也變得"得把口", 沒有附諸實行, 即使被同事取笑也好亦只會逆來順受, 彷彿以往對減肥的衝勁一一消失了. 我覺得自己很失敗, 為何每次減肥也沒有恒心, 即使減了, 最後卻打回原狀. 難道我的一生也跟肥字扯上關係嗎?

最近, 一位男性老朋友看過我的近照後對我說:"真係要keep下喇, 你肥了很多, 以前還很fit o架, 現在的你怎樣去吸引異性呢?" 他的一句話, 令我的小宇宙再度爆發出來. 因為原來在男性的角度來看, 以我的身型是吸引不到異性的!!! 再加上我快將28歲了,我不想我30歲前也未曾窈窕過,  不能再"本Pair"下去了. 因此, 我下定決心要與"肥魔" 決鬥, 戰勝"肥魔"!!

我好希望大家能夠鼓勵我, 而我亦希望所有減肥人仕和我能夠一起努力作戰到底.

銀公主 在 周二 4月 01, 2014 3:24 pm 作了第 7 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 11:58 am

2008年12月減肥前身型
身高: 169cm
體重: 155lbs
脂肪率: 34.5%

目標:
12月31日: 145lbs
--> 144lbs 達標!!! cheers
1月31日: 137lbs --> 135lbs 達標!!! cheers

2月28日: 130lbs --> 129lbs 達標!!! cheers 脂肪率23.6%, 腰圍27"

3月31日: 125lbs --> 128lbs 失敗!!! Crying or Very sad 脂肪率20.7%, 腰圍26"

4月30日: 120lbs

終極目標: 120lbs

我的格言: "忍一時瘦多兩吋, 退一步瘦多兩磅" (此格言用於見到美食的時候 tongue )

銀公主 在 周二 3月 31, 2009 1:28 pm 作了第 6 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 12:01 pm

1-Dec-2008 (Mon)
早餐: 排骨炒麵
午餐: 麥當當蝦堡餐 + 熱咖啡
晚餐: 正常晚餐, 不過只食餸無食飯.
其他: 日式饅頭小食一個, 抹茶Cookie一塊
運動: 無

銀公主 在 周六 12月 06, 2008 12:25 pm 作了第 2 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 12:04 pm

2-Dec-2008 (Tue)
早餐: 辛辣麵+芝士一塊 (無得救....唉)
午餐: 無食
晚餐: 豬肚湯, 雞翼, 菜....
雜食: 龜苓膏一盅
運動: 冇

感想:
今日開始我要改變飲食習慣!!

銀公主 在 周六 12月 06, 2008 12:39 pm 作了第 3 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 12:08 pm

3-Dec-2008 (Wed)
早餐: 雞翼3隻 (唔係太記得....)
午餐: 大快活茄汁豬扒飯半碟
晚餐: 白飯半碗, 少量蒸魚 (少量蔥油用作撈飯)
雜食: 無
運動:Stepper 2000下

感想:
食咗早餐後令我極度後悔, 所以下午食少d. 雖然去咗大快活食豬扒飯, 但我真係只吃一半咋, 塊豬扒其實好想食, 但都死忍... 仲有, 我要有恒心, 開始每日都做運動先得!!

銀公主 在 周六 12月 06, 2008 12:40 pm 作了第 3 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 12:16 pm

4-Dec-2008 (Thu)
早餐: 小蘋果一個, 麥皮一碗
午餐: 咖喱牛筋米線 + 熱朱古力
晚餐: 橙一個, 芥菜湯一碗(淨湯)
運動: 踩Stepper 1600下, 呼拉圈30mins alien

感想:
今日進度唔錯, 食得少咗又有做適量運動. 不過午餐同同事出去食飯, 無得選擇...... 減肥期間不能飲熱朱古力, 以後只可以飲熱檸茶或熱檸水走甜 Exclamation .
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 12:22 pm

5-Dec-2008 (Fri)
早餐: 雪梨一個, 粉葛湯一碗
午餐: 白飯一碗, 菜心, 雞2件
晚餐: 日本料理 (勁多) + Coke zero
運動: 飯後行街2小時

感想:
因為朋友跟我預祝B-day, 所以預咗晚餐會食好多, 無計....... 唯有聽日做多d運動同食少d啦
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 06, 2008 12:23 pm

6-Dec-2008 (Sat)
早餐: 梨一個, 麥皮一碗
午餐: 芝士蛋治半份, 熱菜蜜一杯
晚餐: 窩蛋牛肉煲仔飯半煲+熱檸水走甜
運動: Stepper 2500下

銀公主 在 周日 12月 07, 2008 11:40 pm 作了第 1 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周日 12月 07, 2008 11:46 am

7-Dec-2008 (Sun)
早餐: 梨一個, 麥皮一碗, 納豆一盒
午餐: 菜心+芋絲
晚餐: 生菜魚肉
雜食: 花生M&M's一包
運動: Stepper 3000下, 呼拉圈30mins

銀公主 在 周二 12月 09, 2008 10:57 am 作了第 1 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周二 12月 09, 2008 10:57 am

8-Dec-2008 (Mon)
早餐: 梨一個, 白飯一碗, 納豆一盒
午餐: 紅酒汁燴牛脷飯半碟+熱檸茶
晚餐: 橙一個, 白飯小半碗, 菜心, 蒸魚
雜食: 孖寶蛋糕

感想:
皮膚敏感, 令到我吃過晚飯後便馬上睡覺了, 完全沒有運動過……………不過, 早上磅重的時候好像瘦了2磅呢, 加油!!
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周二 12月 09, 2008 11:00 am

9-Dec-2008 (Tue)
早餐: 梨一個, 白飯一碗, 納豆一盒
午餐: 銀鱈魚飯定食, 蒸蛋, 熱咖啡
晚餐: 兩條栗米, 兩碗西洋菜湯
雜食: 抹茶LATTE一杯, 合桃蛋糕

感想:
持續地病.......................早早睡了, 所以又係零運動.
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周三 12月 10, 2008 10:32 am

10-Dec-2008 (Wed)
早餐: 麥皮一碗, 納豆一盒
午餐: 豬頸肉米線, 熱咖啡
晚餐: 西洋菜湯, 蝦仁炒蛋, 菜心
雜食: cappuccino一杯

感想:
開始無恒心, 之後仲有一連串慶祝活動添.......................點算好.
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 13, 2008 10:38 am

11-Dec-2008 (Thu)
早餐: 白飯一碗, 納豆一盒, 少量蝦仁炒蛋
午餐: 羊扒魚柳意粉, 熱咖啡, 一口朱古力栗子蛋糕
晚餐: 白酒汁青口N隻, 薯條, 肝醬麵包, 芝士墨西哥粟米片...

感想:
牛一呀, 就容許我放肆地吃一點吧. 生日願望係減肥成功.
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 13, 2008 10:41 am

12-Dec-2008 (Fri)
早餐: 橙一個
午餐: 公司請飲茶, 食咗好多嘢
晚餐: 食中東菜, 魷魚, 兔肉, 雞肉, Cranberry Juice......, 飯後仲食了一杯開心果雪糕添

感想:
繼續生日飯, 狂食..........

銀公主 在 周六 12月 13, 2008 11:30 pm 作了第 1 次修改
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 13, 2008 10:42 am

13-Dec-2008 (Sat)
早餐: 梨一個, 納豆一盒, 白飯一碗
午餐: 果占厚多士一塊, 熱咖啡一杯
晚餐: 菇菇蒸飯一啖
運動: Stepper 3500下 (60mins)

感想:
成個星期無做運動+勁食, 所以今日決定食少d同做番運動, 努力努力.
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周日 12月 14, 2008 9:05 am

14-Dec-2008 (Sun)
早餐: 梨一個, 菇菇蒸飯一碗
午餐: 蘋果一個, 菇菇蒸飯一碗
晚餐: 半碗飯, 蒸魚, 蕃茄
運動: Stepper 3300下 (60mins), 做家務1hr, 跑步1000米

感想:
不得不讚一讚自己, 這兩天確實很努力, 要有恒心呀!!!!
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周一 12月 15, 2008 12:46 pm

15-Dec-2008 (Mon)
午餐: 菇菇蒸飯一盒
晚餐: 橙一個
運動: Stepper 3000下 (60mins)

感想:
開始越食越少, 為到達到目標, 我到努力呀.
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周二 12月 16, 2008 2:14 pm

16-Dec-2008 (Tue)
午餐: 腩肉魚腐米線
晚餐: 甘荀海底椰湯兩碗, 菜心, 蒸魚
運動: Stepper 3000下 (60mins)

感想:
今天比過去幾天吃多了一點, 本來很多做多些運動去消耗的, 但最終還是只踏了一小時的stepper........
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周三 12月 17, 2008 8:58 am

17-Dec-2008 (Wed)
早餐: 橙一個, 麥皮一碗
午餐: 蒸菇菇飯一盒, 紅腸三片, Latte一杯
晚餐: 西洋菜湯2碗, 1.5個鴨腎
運動: 扭呼拉圈1 hr

感想:
減肥真係一件好辛苦既事, 戒掉很多我以往很喜歡吃的東西, 令到生活也變得乏味不少……… 不過, 為咗自己既將來, 一些要有恒心維持落去.
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周四 12月 18, 2008 9:05 am

18-Dec-2008 (Thu)
早餐: 橙一個, 西洋菜湯一大碗連湯渣 (太肚餓, 無辦法…)
午餐: 朱古力麥皮
晚餐: 三碗西洋菜湯(淨湯), 鴨腎一個
雜食: 朱古力一粒(35kcal)
運動: Stepper 3000下(60mins), 扭呼拉圈 30mins
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周五 12月 19, 2008 8:51 am

19-Dec-2008 (Fri)
早餐: 白飯一碗, 納豆一盒
午餐: 及第粥一碗, 芝麻糊半碗
晚餐: 乳豬, 翅, 雞, 魚, 鮑魚, 海參...... & 白酒數杯. (公司annual dinner嘛 )

感想:
減肥真係好辛苦, 唔係淨係因為無得食我最鍾意既食物, 亦唔係因為要做我唔鍾意做既運動, 而係覺得令到我既生活變得好乏味同孤獨. 朋友約我出街食飯, 我會擔心食得太多同無時間做運動而要搵藉口推掉哂所有約會,盡量留在屋企. 公司同事全部都係瘦, 得我一個肥, 我唔想俾同事知道我減肥, 因為會有好大壓力. 有時好想同朋友傾下減肥經,想互相鼓勵, 偏偏而家好似孤身作戰咁...呢種生活, 我真係唔知自己可以維持到幾耐.........
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周六 12月 20, 2008 10:48 am

20-Dec-2008 (Sat)
早餐: 橙一個, 麥皮一碗 , 納豆一盒
午餐: 麥皮一碗, 白切雞5件
晚餐: 凱撒沙律一盒
運動: Stepper 3000下(60mins), 扭呼拉圈 60mins

感想:
今晚去咗睇張惠妹演唱會, 應該都消耗咗唔少卡路里, 哈哈.

回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周日 12月 21, 2008 10:18 am

21-Dec-2008 (Sun)
早餐: 梨一個, 白飯一碗 , 納豆一盒
午餐: 麥皮一碗, 雞, 燒肉數件
晚餐: 魚翅花膠湯2碗, 菜, 雞, 魚, 燒肉...... (太多, 不能盡錄)
運動: 扭呼拉圈1hr

感想:
今晚做冬, 不要太過刻意減肥好了.
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周一 12月 22, 2008 8:57 am

22-Dec-2008 (Mon)
早餐: 芝士蛋治半份, 白飯半碗 , 納豆一盒
午餐: 士多啤梨白朱古力熱飲一杯
晚餐: 魚翅花膠湯2碗 (淨湯)
運動: Stepper 3300下(60mins), 扭呼拉圈30mins

感想:
今日中午去咗醫務所磅重, 輕咗6lbs, 脂肪率31.7%, 比我預期中少咗, 有點失望. Crying or Very sad 不過我唔可以放棄架, 減肥係長期作戰, 我要繼續努力先得, 我既目標係在今個月底之前減到去145lbs, 仲差4磅, 9日減4磅, 有無可能?????
回頂端 向下
銀公主
L碼美人
L碼美人

發表主題: 回復: 銀公主 -- 新任務正式開始!!   銀公主 -- 新任務正式開始!! Empty周二 12月 23, 2008 9:28 am

23-Dec-2008 (Tue)
早餐: 橙一個, 麥皮一碗, 雞&燒肉數件 (尋晚無食嘢, 再加上狂做運動,所以勁肚餓 tongue )
午餐: 杏仁霜麥皮一杯
晚餐: 皮蛋瘦肉粥兩小碗, 一件金菇牛肉腸粉, 一件菠菜瑤柱餃, 半碗豆腐花

感想:
因為今晚跟很久沒見的朋友見面, 所以晚上吃多了一點, 以及沒有做運動...
回頂端 向下

銀公主 -- 新任務正式開始!!
回頂端 
1頁(共30頁)前往頁面 : 1, 2, 3 ... 15 ... 30  下一步

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
小貓子減肥網 :: 網友日記-
前往: